Het derde streekcafé dat de Gebiedscoöperatie Zuidoost Friesland op 17 juni organiseerde was gewijd aan het thema Streekproducten. Diverse aanbieders van streekproducten uit Zuidoost Friesland waren aanwezig en toonden hun producten. De initiatiefnemer van “De Streekboer” Sandra Ronde, vertelde over de tien jaar dat zij met haar team bezig is met “De Streekboer”. Hun producten komen uit Noord Nederland, worden via een webshop besteld en kunnen bij afhaalpunten worden opgehaald of worden bezorgd.
Daarna vertelden Eelke Rijpkema en Tijs Mulder enthousiast over het project “ Van Akker naar Bakker”, waarbij tarwe en rogge die geteeld wordt op biodiverse akkers in Ooststellingwerf wordt gemalen in de korenmolen “De Weyert” in Makkinga, en wordt verkocht bij de lokale Bakkers van Verloop onder de naam “Weyert’s Eygen”. Daarnaast waren verschillende aanbieders van zuivelproducten, kaas en vlees uit Ooststellingwerf aanwezig.
De discussie spitste zich toe op de dilemma’s die de lokale aanbieder tegenkomt. Mensen betalen een eerlijke prijs, die vaak wat hoger ligt dan de supermarkt. Gemak en bereikbaarheid is ook belangrijke factor vooral voor drukke gezinnen. Onbemande afhaalpunten kunnen hier een oplossing bieden, ook voor kleinere dorpen, waar geen supermarkt meer is.
Uit een enquête die de Gebiedscoöperatie heeft gedaan blijkt dat er wel belangstelling is voor streekproducten maar dat kosten en gemak een rol spelen. Toch zijn zich steeds meer mensen bewust van het belang van kwalitatief goed voedsel dat duurzaam geproduceerd wordt, en van de afhankelijkheid van enkele grote ketens die de voedselkoers bepalen. Het is zeker de moeite waard dit thema samen met consumenten en aanbieders in Zuidoost Friesland verder uit te werken.