Succesvolle lezing Ruurd Jelle van der Leij

Dinsdagavond 31 oktober hield Ruurd Jelle van der Leij op een goed bezochte bijeenkomst voor bijna 100 aanwezigen een boeiend verhaal over zijn natuurontwikkelingsproject. Na een kort welkom en introductie door Hans Salverda van de Gebiedscoöperatie Zuidoost Friesland heeft Ruurd Jelle het woord genomen.

Zijn verhaal gaat over een weiland bij zijn woonhuis wat hij heeft ontwikkeld tot natuur. Hij heeft uitgelegd waarom hij dit doet en waarom het zijn interesse heeft. Als ecoloog, fotograaf en filmmaker spendeert hij vele uren in het land om de veranderingen vast te leggen op beeld. Het weiland ligt bij het dorp naast de oude ijsbaan in Oldeholtpade. Het project draait bijna anderhalf jaar en in zeer korte tijd hebben veel dieren hier een woonplaats gevonden waaronder een broedend koppeltje ijsvogels die daar 7 jongen hebben grootgebracht. Ook heeft Ruurd Jelle inmiddels 38 verschillende soorten libellen (er zijn er 70 in Nederland) waargenomen. Hier zitten ook libellen bij die lang niet in Friesland zijn gezien. Ook vele verschillende soorten wilde bijen weet hij moeiteloos aan te wijzen. Met mooie beelden en een humoristische uitleg lichtte Ruurd Jelle deze explosie van opvallende natuur toe. ‘Thuiswerken’ krijgt hier een hele nieuwe betekenis. Ook legt hij uit aan de aanwezigen wat zij kunnen doen als ze zoiets zouden willen creëren. Hij maakt duidelijk dat water een belangrijk element is om leven aan te trekken. Dat kan een sloot zijn, waar vissen in kunnen komen. Maar dat kan ook een poel zijn. Beide hebben weer een eigen biotoop aan flora en fauna.

Na de lezing stelde een aantal mensen nog wat praktische vragen aan Ruurd Jelle. De aanwezigen zijn geïnspireerd naar huis gekeerd. In het Buurthuis in Noordwolde was het ook na de lezing goed vertoeven om nog wat te netwerken.

Wie meer van de gastspreker en zijn werk wil volgen, kan hem vinden op instagram @ruurdjellevanderleij